LA LUNA YOGA

Yoga

Yoga

De verschillende soorten lessen die ik aanbied:
Yin YogaZwangerschapsyogaVinyasa FlowHatha Yoga

Yin Yoga

Controlling one’s chi is the thread that leads from physical to emotional and spiritual development. Yin Yoga is per definitie incompleet, het is een supplement tot yang vormen van beweging.

Yin en Yang vormen van yoga brengen elkaar in evenwicht. De meridianen in ons lichaam kunnen worden vergeleken met irrigatiekanalen, yin yoga baggert het kanaal van opgehoopt puin en yang vormen stimuleren de stroming van vloeistof door hen heen.

Yin en Yang vormen van yoga balanceren de emotionele en mentale staat. Yin kalmeert en Yang stimuleert. Yin yoga kan helpen om de balans terug te brengen in een sterke Yang levensstijl. Bij Yin yoga leer je om 5 minuten in een houding te blijven, lichaam en geest te kalmeren en afleiding te verdragen, fysiek en mentaal. Yin yoga helpt je om flexibele gewrichten te ontwikkelen, de geest te kalmeren en laat opgekropte emoties die spierspanning in je lichaam veroorzaken weer stromen. Opgekropte emoties worden opgeslagen in het lichaam: organen, weefsel, spieren en klieren. Ze beschikken allemaal over eiwit-receptoren. Dankzij deze receptoren zijn ze in staat om emotionele informatie op te slaan. Het zijn echter vooral spieren die negatieve emoties tot uiting brengen in de vorm van lichamelijke klachten. Ze proberen te waarschuwen dat je emotioneel niet (helemaal) in balans bent. Je kunt spierspanningen zien als een natuurlijke manier om het onbewuste kenbaar te maken.

In de eind jaren tachtig werd Yin-yoga ontwikkeld door Paul Grilley. De yin-yoga van Paul Grilley wordt beïnvloed door zijn training in taoïstische yoga door meesteres Paulie Zink. Yin yoga zoals onderwezen door Paul Grilley is niet bedoeld als een complete beoefening, maar eerder als aanvulling op meer actieve vormen van yoga en lichaamsbeweging.

We leven in een wereld waar het wordt gewaardeerd om ‘ervoor te gaan’, maar er komt geen einde aan de verlangens. Om gelukkig te zijn, zijn yin eigenschappen zoals geduld, dankbaarheid en tevredenheid belangrijk om te ontwikkelen.

Prijzen & Cancellation policy

Vinyasa Flow

Vinyasa is een moderne stijl van yoga, ontstaan vanuit Ashtanga yoga.

Vinyasa yoga is een dynamische vorm van yoga en is momenteel de meest voorkomende yogastijl. Vinyasa staat ook wel bekend als Flow yoga: het gaat om de flow van bepaalde houdingen met een bewuste ademhaling.

Prijzen & Cancellation policy

Prenatal Yoga Yoga

Zwangerschapsyoga leert je vertrouwen op je eigen lichaam, je eigen kracht en je eigen intuïtie. Het is een mooie balans tussen lichamelijke inspanning en mentale ontspanning. 

Prijzen & Cancellation policy

Hatha Yoga

Hatha Yoga is de meest ouderwetse yogastijl en de basis waaruit de andere yogastijlen zijn voortgekomen.

Oorspronkelijk werd het enkel beoefend door monniken die dagelijks aan het mediteren waren en milde lichamelijke oefening nodig hadden om het lichaam gezond te houden. De klassieke Hatha yoga asana’s zijn ontwikkeld met als doel de interne organen te stimuleren. Over de jaren heen werd Hatha Yoga steeds meer populair en werden er moderne yoga poses ontwikkeld.

Deze moderne houdingen werken meer op het externe lichaam, zoals de spieren, met als doel sterk en fit te worden. Hatha Yoga word gekarakteriseerd door de beoefening van asana’s die stabiel en comfortabel zijn voor een bepaalde duur.

Volgens de Yoga filosofie worden er 84 asana’s beschouwd als voornaamste houdingen. Uit deze 84 houdingen zijn Hoofdstand (Shirshasana) en de Lotus (Padmasana) het belangrijkste. Asana, of Sthiram Sukham Asanam, betekent stabiele, comfortabele houding. Het doel is om volledig comfortabel te zijn in een yoga houding, zonder mentale of lichamelijke spanning. Bij zware beoefening en herhaling passen het lichaam en de geest zich aan aan de houdingen en accepteren ze de spanning. Enkel op deze manier hebben asana’s hun maximale effect.

Prijzen & Cancellation policy
YOGA IN HET ALGEMEEN

Volgens Patanjali (de vader van yoga) is het doel van yoga het moment waarop de beweging van de gedachte stopt en de yoga asana’s zijn een uitstekend middel om dit vermogen te ontwikkelen. Wanneer we bezig zijn met asana’s richten we ons naar binnen en vervaagt de lijn tussen ons bewustzijn en onderbewustzijn. Onderbewuste gewaarwordingen worden naar het bewustzijn gebracht. Door yoga asana’s te beoefenen, bevorderen we de fysieke kracht en mentale rust, welke helpen om je in een staat van meditatie te komen.

‘A healthy spine characterizes youthfulness of body and mind, and a rigid spine old age and senility’ Met forward beding, backward beding en twisting poses verbeter je de circulatie van voedingsstoffen in de wervelkolom en verwijdering van afval uit de wervelkolom. Deze asana’s masseren tegelijkertijd ook de interne organen, versoepelen de wervelkolom en verlengen de lengte van de wervelkolom en de laten de spanning in de zenuwen los.

Trauma kan ervoor zorgen dat je orthosympatische zenuwstelsel (je ‘aan’-stand) en je parasympatische zenuwstelsel (je ruststand) niet gesynchroniseerd zijn. Dit heeft een negatieve invloed op je denken, voelen en de reactie van je lichaam op stress. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat je heel heftig (voor buitenstaanders zelfs ‘overdreven’) kunt reageren op kleine stressoren/triggers. Yoga kan deze twee kanten van je zenuwstelsel in balans brengen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat yoga effectiever is dan verschillende vormen van gedragstherapie bij de behandeling van posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Net als bij mindfulness, richt je bij yoga de aandacht op je ademhaling en op fysieke sensaties. Je begint de relatie tussen je emoties en je lichaam op te merken. Door te experimenteren met en via je lichaam, leer je dat je controle hebt over dat verband. Bovendien leer je bij yoga, tijdens het vasthouden van een pose, dat elke sensatie een hoogtepunt kent en dan weer afbouwt. Dit is een hele waardevolle ervaring, omdat traumasporen je vaak het gevoel geven dat je chronisch vastzit in een staat van spanning en/of machteloosheid.

Het mooie van yoga, vergeleken met andere sporten of vormen van inspanning, is dat je jezelf constant traint om te schakelen tussen het sympathische en parasympatische systeem. Bijvoorbeeld als je in een staande reeks (sympathisch) wordt afgewisseld met een neerwaartse hond, die je voor meerdere ademhalingen vasthoudt (parasympathisch). Dit kun je in je dagelijkse leven ook meenemen, aangezien je lichaam nu beter weet hoe dit moet. Heb je hard gewerkt voor een deadline? Gun jezelf daarna een moment van rust. Je ademhaling is een van de beste manieren om je zenuwstelsel te kalmeren. Alleen al door je even lang in als uit te ademen, vertel je je lichaam dat je klaar bent om in rustmodus te gaan.

Twee kanten van het zenuwstelsel

Ons ‘aan’ en ‘uit’ staan wordt geregeld via ons zenuwstelsel. Het sympathisch en parasympathisch zenuwstelsel zijn twee kanten van dit systeem. Beiden zijn ze even belangrijk voor onze gezondheid. Het sympathisch zenuwstelsel vertegenwoordigt de ‘aan’ stand. Je bent alert, je spieren zijn aangespannen en er stroomt adrenaline door je lijf. Hartstikke handig voor wanneer je wilt presteren, die deadline wilt halen en om bijvoorbeeld ’s ochtends uit bed te komen.

Parasympathisch zenuwstelsel

Als je je parasympathisch zenuwstelsel activeert, komt je herstelsysteem in actie. Dan kan je spijsvertering op gang komen, krijg je een tevreden gevoel, en nemen je hartslag en bloeddruk af. Beide kanten van ons zenuwstelsel zijn dus belangrijk voor onze gezondheid. De balans tussen de twee is essentieel, en juist die verliezen we in de huidige maatschappij maar al te makkelijk uit het oog. We zijn vergeten dat periodes van ‘aan’ staan opgevolgd moeten worden door diepe rust. En yoga is dé kans voor jouw lijf om dat schakelen opnieuw onder de knie te krijgen.

PRIJZEN & CANCELATION POLICY

Wat leuk dat je interesse hebt in een yogales. Je kan kiezen uit privé- en duolessen: Hatha, Yin, Vinyasa en Zwangerschapsyoga.

CANCELLATION POLICY


Wil jij de afspraak toch afzeggen? Doe dit dan 24 uur van tevoren. Indien dit niet gebeurt, wordt er 50% van het bedrag in rekening gebracht.

CONTACT

Wil je meer weten over wat ik voor jou kan betekenen? Neem dan contact op.


LA LUNA YOGA INSTAGRAM

1 week geleden
  • 6
  • 0
3 weken geleden
  • 29
  • 6
2 maanden geleden
  • 11
  • 0
2 maanden geleden
  • 27
  • 2