Detoxen
oktober 29, 2024Ouderrol
Ieder kind is loyaal aan het systeem van herkomst en houdt onvoorwaardelijk van de ouders. Wellicht herken je dat, dat je als kind het verdriet of de pijn van je ouders hebt gezien en gevoeld en dat je er dan alles aan deed om hun verdriet of pijn weg te halen. Zolang de ouders in hun ouderrol blijven, is dat tijdelijk niet zo erg. En het duidelijk is dat vader of moeder het wel redt met de steun van de partner of misschien van een andere volwassene. Als een ouder fysiek of emotioneel niet goed voor je konden zorgen, neem je deze zorg over.
Je leert voor jezelf te zorgen en soms ook voor je broertjes, zusjes of de ouder. Misschien heb je zelfs allerlei huishoudelijke taken op je genomen. Dat een ouder niet goed voor je kon zorgen, heeft verschillende redenen. Die kan te maken hebben met een scheiding, een overlijden of ziekte. Het kan ook zo zijn dat je ouders een heel druk zakelijk en sociaal leven hebben, nog van alles willen doen en dat je als kind veel van huis was, of alleen thuis was. Of misschien wel dat hij/zij werkloos is geworden, ontslagen is en al de problemen met jou als kind deelt, je wordt er in betrokken. Je bent dus als kind op de ouderpositie gaan staan. Of je bent de ouder van je ouder(s) geworden. Deze dynamiek heet Parentificatie. Deze term wordt ook gebruikt in de psychologie. ‘Parent’ is het Engelse woord voor ouder. Door op deze positie te gaan staan, ben je al heel snel volwassen geworden. Je bent als kind afhankelijk van je ouders voor eten, onderdak en liefde. Als je dat niet genoeg krijgt, dan ga je het zelf regelen. Dit betekent dat je op allerlei manieren probeert om aan deze behoeften te voldoen, ook al gaat het ten koste van jezelf.
Welk gedrag zie je?
Bij Parentificatie vervangt het kind de ouder en verliest het de positie als kind. Dit kan zich uiten doordat iemand een vergroot verantwoordelijkheidsgevoel heeft. Of zelfs over-verantwoordelijk voelen en te veel van anderen in hun omgeving blijven overnemen terwijl dit niet van hen, niet hun zorg of hun verantwoordelijkheid is. Ook richting de ouders is dit gedrag nog te zien. Men denkt dat de ouders het zonder hun hulp niet gaan redden. Het zijn vaak harde werkers en verwachten geen steun of hulp van anderen. Hierdoor hebben ze vaker last van oververmoeidheid, tot overbelasting en burn-out. Vaak zie je ook dat ze moeite hebben met autoriteit, leidinggevenden en oordelend zijn. De gedachten die dan vaak speelt, is ‘ik kan het beter’ dan de ander. Dit is ook hoe ze vaak over hun ouders denken, jullie hadden het anders/beter kunnen doen. In lichaamshouding, met name in gesprekken, kan je ook zien of deze dynamiek speelt. Men maakt zich veelal groter en de kin gaat lichtjes omhoog. Als er sprake is van Parentificatie, het (onbewust) van je plek gaan, is er een storing in jouw systeem. Het is belangrijk dat de natuurlijke orde innerlijk wordt hersteld. Vanuit jouw plek ben je het meest krachtig.
Vragen om te onderzoeken of deze dynamiek bij jou speelt:
- Heb je vaak meningen of oordelen die maken dat je je beter voelt dan diegenen of datgene waar je een mening over hebt?
- Voel je je regelmatig groter/beter dan je ouders of je baas?
- Ben je als kind terechtgekomen op de positie van je ouder of ouder van je ouder?
- Heb je als kind voor je broertjes of zusjes moeten zorgen?
- In wat voor situaties voel je dat je je groter maakt of je kin een stukje de lucht insteekt?
- Denk eens aan iemand (of team) die je wilt helpen. In het willen helpen, voel je je dan kleiner, even groot of groter dan de ander?
- Kun je hulp vragen of vind je dit lastig? Doe je liever de dingen alleen omdat je dat zo gewend bent?
Wil jij meer informatie? Neem dan contact met mij op ♡
Gwenny Mees
Waar kan ik jou bij helpen? Boek gemakkelijk jouw me-time in via het online boekingssysteem ♡
Laten we er voor elkaar zijn, wees dat lichtpuntje in iemands leven, dat maakt de wereld mooier! Voor meer informatie en updates over yoga en healing, volg mij op instagram @laluna.yoga.nl