


Waarom familieopstellingen?
oktober 16, 2024


Familieopstelling: representanten en poppetjes
oktober 22, 2024Onderbroken uitreiking
Uitreiken naar je ouders: ieder kind wil dit graag. Even bij papa of mama op schoot zitten, een knuffel, opgetild worden, oogcontact, oprechte aandacht op het moment dat jij dit nodig hebt. Even samenzijn. Zij zijn jouw vangnet, jouw steun en toeverlaat. En je wilt op hen kunnen vertrouwen dat ze je altijd vangen. Als kind vertrouw je daarop. Het maakt niet uit wat je nodig hebt, je zult altijd uitreiken naar je ouders. Maar wat als een ouder er niet kan zijn voor jou. Als je uitreikt en niet krijgt wat je op dat moment nodig hebt.
Ouders kunnen er op verschillende manieren niet zijn voor jou. Dit kan fysiek zijn, omdat hij/zij bijvoorbeeld niet bij jou woont of vanwege werk of andere omstandigheden. Een ziekenhuisopname als je jong bent, of dat de bevalling zwaar was en je direct in de couveuse terecht kwam, naar kostschool werd gestuurd of tijdelijk uit huis geplaatst. Of misschien ben je je ouders vroeger een keer kwijt geraakt in een groot warenhuis en kon je ze echt even niet meer vinden. Ouders kunnen er ook mentaal niet zijn. Je ouder is wel lichamelijk aanwezig, alleen is hij/zij niet bereikbaar, door allerlei dingen die meer aandacht van jouw ouder vragen waardoor hij/zij er niet kan zijn voor jou. Een innerlijke afwezigheid. Vaak heeft dit te maken met onopgeloste stukken uit hun eigen gezin van herkomst. Dit kan te maken hebben met religie, oorlog, overlijden van een broer(tje) of zus(je). De impact daarvan werkt vaak lang door. En zo zijn er nog meer redenen. In iedere situatie dat je ouders niet jouw uitreiking kunnen beantwoorden, kan je als kind stoppen met uitreiken. Je stopt met vragen. Je krijgt niet de bevestiging, het contact, dat je op dat moment zo nodig hebt.

Kenmerken/ welk gedrag zie je?
Bij een onderbroken uitreiking, het verbroken contact tussen ouder en kind, is het vertrouwen in de ouder beschadigd. Het kind of de kinderen trekken zich vaak terug. Het gevoel van veiligheid is er niet. Dit kan zich uiten doordat iemand zijn/haar behoeftes niet aangeeft, niet om hulp kan vragen of zich niet kwetsbaar durft op te stellen en het zelf allemaal wel oplost. Ze komen vaak over als stoer, dapper en sterk. Omdat ze het wel alleen doen, is controle houden belangrijk. Of men heeft moeite om verbinding aan te gaan met anderen. Door het contact niet wordt aangegaan, kan men niet verlaten of afgewezen worden. Contact maken is erg moeilijk, oogcontact of aanraken is helemaal spannend, omdat dan daadwerkelijke contact gevoeld kan worden. De relatie met de ouders is vaak wat meer afstandelijk, soms wordt er een kloof ervaren.
Ouders geven en kinderen nemen. Als er sprake is van een onderbroken uitreiking, is er een storing in jouw systeem. Om dit op te lossen, dien je de uitreiking weer te herstellen. “Je ouders weer toelaten, is het herstel met de verbinding met het leven”, zo stelt Hellinger.
Vragen om te onderzoeken of deze dynamiek bij jou speelt:
- Hoe ervaar jij oogcontact?
- Hoe ervaar jij aanrakingen?
- Mag iemand dichtbij komen? Of liever op afstand?
- Durf je werkelijk uit te reiken, het risico te lopen om afgewezen te worden?
- Als je iemand ontmoet, doe je dit vanuit vertrouwen of wantrouwen?
- Werk je graag met anderen samen of doe je het liever alleen?
- Als je een relatie met een partner hebt, wat is je verlangen? Ervaar je verlatingsangst?
- Wanneer kan je voor het eerst herinneren dat je hebt uitgereikt naar je ouders en zij er niet voor je waren?
Wil jij meer informatie? Neem dan contact met mij op Of boek gemakkelijk jouw me-time in via het online boekingssysteem ♡


Gwenny Mees
Waar kan ik jou bij helpen? Boek gemakkelijk jouw me-time in via het online boekingssysteem ♡
Laten we er voor elkaar zijn, wees dat lichtpuntje in iemands leven, dat maakt de wereld mooier! Voor meer informatie en updates over yoga en healing, volg mij op instagram @laluna.yoga.nl